onsdag 14 december 2011

Nybakt med recept tips



Hej igen !

Idag tänkte jag ger er en recept tips på
mina frallor/brödkakor...
Det är ju några som har frågat efter det.
Så här kommer det.

Sirpas Brödkakor

6 dl Ljummet vatten
50 g jäst / vanligt eller till söta degar
( tar vad jag har hemma)
2 msk flingsalt
2 msk honung
2 olivolja/rapsolja

Lantbrödsmjöl ljust eller mörkt,vetemjöl special.
Tyvärr kan inte jag ge någått mått på mjölet .
Jag brukar ta efter känslan . Jag har ganska lös deg.
Tar hellre mjöl vid ut bakning.

Låt fantasin flöda med mjöl. Ibland blir det dinkel,
rågmjöl,vete/råg kross,linfrön mm...

Nu mera gör jag degen med assistansen.
Kör på låg hastighet c. 10-15 minuter.

Men det går lika bra för hand.
Då tar jag en vanlig visp och vispar så
länge som det går Och därefter knådar
jag för hand.
Låt jäsa i c 50 minuter under bakduk.
När det är dags att baka ut så brukar jag
använda en stor sked och tar upp degen. Lagom mycket till en fralla. Lägger den
på mjölat bord och formar försiktigt till frallor.
Knådar aldrig...men kan forma till dom försiktigt.

Låt dom jäsa ytterligare ett tag till. c. 15-20 minuter.
Grädda dom i 200 grader i c 12-15 minuter eller tills
dom blir gyllene bruna.
Låt dom jäsa på ett galler . Först utan bakduk.

Degen går även att göra klart kvällen innan i en kall vätska.
Låt den jäsa ut över natten i kylen och baka ut på morgonen.
Låt dom jäsa lite längre efter utbakningen .
Kanske passande till Jul lovs morgon ;)

Lycka till och hoppas att det ska smaka !

Idag har jag haft vänner här på sopplunchen.
Det blev soppa med nybaktafrallor.Både vuxna
och barn.



Nu önskar jag er alla en fin onsdag kväll !

Kramar Sirpa
posted from Bloggeroid

3 kommentarer:

Vardaxlyx sa...

Frallorna ser kanon goda ute =)
Kramkram

Anonym sa...

Mums ser goda ut tack för receptet! kram Sofia

Unknown sa...

Hej vännen!
Dom bröden låter så goda, ska försöka hinna baka dessa till julens alla mysfrukostar.
Viket härligt Luciafirande ni verkar ha haft och så kul för er stora tjej att få vara med i stadens luciatåg.
Ha de gott, kram Ing-Britt